Torty
Čokoládovo-jahodová torta :
Potrebujeme : 20dkg masla alebo margarínu
15 dkg hnedého cukru
1 vanilkový cukor
4 vajíčka
30 dkg polohrubej múky
5 dkg kakaového prášku
2,5 dl mlieka
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
Štipka soli
K plnke : 50 dkg jahôd
3 dl smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky
1 vanilínový cukor
2 lyžice práškového cukru
3 lyžice ríbezľového džemu
Príprava :
1.Margarín s cukrom a vanilínového cukru vymiešajte do peny , potom do masy zapracujte aj vajíčka a štipku soli.
2.Prilejte mlieko , potom ju spracujte s múkou rozmiešanou s práškom do pečiva.
3.Vylejte masu do maslom vymastenej formy a v predhriatej rúre- na malom ohni- ju pečte po skúšku ihlou.
4.Keď korpus vychladol , prerežte no napoly a spodný plát natrite ríbezľovým džemom.
5.Smotanu so stužovačom , vanilínovým a práškovým cukrom vyšľahajte na tuhú šľahačku.
6.Do polovice šľahačky pridajte na kúsky nakrájane jahody a natrite ju na lekvárový korpus.
7.Celé zakryte druhou časťou korpusu a tortu pokryte ostatnou šľahačkou.
8.Vložte zákusok na dve hodiny do chladničky.
9.Pred podávaním ozdobte vrch torty nakrájanými jahodami , alebo celými jahodami.
Čokoládová bábovka
Potrebujeme : 1 vajíčko
25 dkg cukru
7 dkg margarínu
3 dl mlieka
Šťava a strúhaná kôra ½ citróna
4 lyžice kakaového prášku
1 kypriaci prášok
25 dkg hladkej múky
K čokoládovej poleve : 15 dkg kryštálového cukru
3 lyžice vody
3 lyžice kakaového prášku
3 dkg masla
Príprava :
1.Dobre vymiešaj vajíčka s cukrom , roztopeným margarínom a mliekom .
2.Pridajte šťavu a strúhanú kôru s ½ citróna , potom postupne primiešavajte zamiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva.
3.Masu vylejte do vymazanej , múkou vysypanej bábovkovej formy a v predhriatej rúre ju na strednom ohni peč po skúške ihlou.
4.Ešte teplú upečenú bábovku vyklopte na dosku.
5.Vrch môžete posypať práškovým cukrom , alebo ho môžete natrieť marhuľovým džemom a posypať kakaovým práškom.
6.Ďalšov možnosťou je čokoládová poleva , ktorú môžete obohatiť nahrubo nasekanými orechmi.
Príprava čokoládovej polevy :
1.Z cukru a vody uvarte sirup.
2.Primiešajte kakaový prášok a ešte raz nechajte zovrieť.
3.Stiahnite masu z ohňa , primiešajte maslo a hneď vylejte polevu na bábovku.
4.Čokoládovú polevu môžete zhotoviť aj z roztopených 20 dkg čokolády na varenie vymiešanej s 1 dl oleja.
Ovocná jogurtová torta
Potrebujeme : 2 vajíčka
8 dkg cukru
2 lyžice teplej vody
10 dkg hladkej múky
10 dkg mletých orechov
Ku krému : 2 balíčky želatíny v prášku
8 dl jogurtu
10 dkg medu
2 dl smotany na šľahanie
Strúhaná kôra a šťava s ½ citróna
1 pohár zaváraných čerešní
1 pohár zaváraných marhúľ
Príprava :
1.Vymiešajte do peny žĺtky s 2 lyžicami teplej vody a 6 dkg cukru , potom pridajte múku zmiešanú s orechmi a nakoniec aj tuhý sneh s bielkov , vyšľahaný z ostatkov cukru.
2.Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie , vylejte do nej cesto a v rúre ho pečte 15 minút.
3.Vymiešajte jogurt s 8 dkg medu , strúhanou kôrou citrónu a šťavou s ½ citróna.
4.Opatrne pridajte želatínu rozpustenú v troche vody a rozpustenú smotanou.
5.Vychladnutý tortový plát jemne polejte trochou prevarenej marhuľovej šťavy s medom , natrite naň tretinu jogurtového krému.
6.Rozložte naň odkvapkané čerešne (do stredu) a marhule (po okrajoch).
7.Na vrch navrstvite ostatný krém a vrch ozdobte kúskami ovocia.
8.Aspoň na 3 hodiny vložte zákusok do chladničky.
Makovo-čokoládová torta
Potrebujeme : 16 dkg margarínu
16 dkg cukru
6 dkg vajíčok
15 dkg mletého maku
10 dkg čokolády na varenie
Pikantný lekvár (marhuľový alebo malinový)
K poleve : 15 dkg cukru
3 lyžice vody
3 lyžice kakaového prášku
5 dkg masla
Príprava :
1.Margarín s cukrom a žĺtkami vymiešajte do peny .
2.Pridajte mletý mak , nastrúhanú čokoládu a tuhý sneh z bielkov.
3.Vylejte masu do vymazanej , múkou vysypanej formy a v stredne teplej rúre upečte korpus .
4.Keď vychladol , rozrežte ho na poli a jednu časť potrite lekvárom .
5.K čokoládovej poleve zvarte cukor s vodou , primiešajte kakaový prášok , nechajte raz zovrieť , potom masu stiahnite z ohňa a spolu s maslom vymiešajte do hladka.
6.Natrite polevu na vrch torty .
7.Čokoládovú polevu môžete pripraviť a z 20 dkg nasekanej čokolády na varenie , ktorú nad parou roztopíte s 1 dl oleja , ňou potom potrite tortu.
Jahodová torta
Potrebujeme : 1 kus svetlého piškótového korpusu
2 kusy kakaového piškótového korpusu
Ku krému : 30 dkg čerstvých jahôd
Šťava s ½ citróna
10 dkg práškového cukru
1 balíček želatíny
5 dl smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky
0,5 dl vody
1 vanilkový cukor
K pomarančovej poleve : Strúhaná kôra s 1 pomaranča
20 dkg cukru
2,5 dl vody
1 dl rumu
1 vanilínový cukor
Príprava :
1.Ku krému najprv umyte jahody , 8-10 pekných kúskov si odložte bokom na zdobenie , ostatné nakrájajte na menšie kúsky.
2.Zmiešajte ich s práškovým cukrom a citrónovou šťavou a spolu ich zmixujte.
3.Želatínu dohladka rozmiešajte v 0,5 dl vody , na miernom ohni ju roztopte , potom nechajte ochladnúť a postupne primiešajte k jahodovej kaši.
4.Z 2,5 dl smotany vyšľahajte tuhú šľahačku a tiež opatrne primiešavajte do jahodovej kaše.
5.1 Kakaový plát vložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
6.Polejte ho 1/3 pomarančovej polevy , ktorú ste predošle zvarili a vychladili .
7.Natrite na korpus polovicu jahodového krému.
8.Zakryte svetlým piškótovým plátom aj ten polejte 1/3 pomarančovej polevy a natrite naň druhú časť jahodového krému.
9.zakrute svetlým piškótovým plátom aj ten polejte 1/3 pomarančovej polevy a natrite naň druhú časť jahodového krému.
10. Na vrch položte kakaová plát.
11.Celútortu natrite tuhou šľahačkou z 2,5 dl smotany , vanilínového cukru a stužovača.
12.Vrch ozdobte celými , alebo na plátky nakrájanými jahodami.
13. 10-12 hodín (alebo 1 noc) nechajte tortu tuhnúť
Kokosová torta
Potrebujeme : 9 vaječných bielkov
13 lyžíc cukru
15 dkg kokosovej múčky
12,5 dkg polohrubej múky
Ku krému : 9 žĺtkov
13 dkg alebo 5 lyžíc cukru
2 lyžičky kvalitnej mletej kávy
3 lyžičky kakaového prášku
1 balíček margarínu
K čokoládovej poleve : 15 dkg cukru
3 lyžice vody
3 lyžice kakaového prášku
5 dkg masla
Príprava :
1.Bielky s cukrom vyšľahajte na tuhý sneh , pridajte 15 dkg kokosovej múčky , 12,5 dkg polohrubej múky a vo vymazanom , múkou vysypanom plechu , alebo v tortovej forme z masy upečte korpus
2.Pečte pri 100-150 stupňoch , cesto je hotové , keď bude vrch ružový.
3.Ku krému nad parou uvar dohusta žĺtky c cukrom.
4.Keď vychladli , pridajte 2 lyžice kvalitnej mletej kávy , 3 lyžičky kakaového prášku a 1 margarín.
5.Vymiešajte krém a natrite ho na cesto.
6.Vložte zákusok do chladničky.
7.Keď dobre vychladol , stuhol , vrch potrite čokoládovou polevou .
8.K čokoládovej poleve zvarte cukor s vodou , primiešajte kakaový prášok , nechajte raz zovrieť , potom masu stiahnite z ohňa a spolu s maslom vymiešajte do hladka .
9.Natrite polevu na vrch torty.
Tvarohová torta v srnčom chrbte
Potrebujeme : 25 dkg tvarohu
15 dkg cukru
10 dkg margarínu
6 dl mlieka
3 balíčky vanilínového cukru
3 lyžice želatíny
Príprava :
1.Tvaroh s cukrom , 2 dl mlieka s vanilínovým cukrom a s margarínom vymixujte do peny.
2.V 4 dl mlieka rozmiešajte želatínu a varte ju dovtedy , kým sa začnú tvoriť perličky (nesmie zovrieť!).
3.Trochu ju vychlaďte a zmiešajte ju s vymixovaným tvarohovým krémom.
4.Formu srnčieho chrbta vysteľte potravinárskou fóliou , vylejte do nej tvarohovú zmes , posypte malými kúskami ovocia (maliny , jahody , višne , marhule , banány atď.) a nechajte dôkladne vychladnúť.
5.Stuhnutý zákusok vyklop na podlhovastý podnos , odstráň fóliu a pozdĺž rebier ho nakrájaj.
6.Vrch ozdob kúskami ovocia a lístkami medovky.
Torta ala Papita
Potrebujeme : 27 dkg cukru
27 dkg hladkej múky
1 dl oleja
1 dl teplej vody
4 vajíčka
1 kypriaci prášok
1 lyžica potravinárskeho škrobu
2 lyžice kakaového prášku
Ku krému : 3 celé vajíčka
3 žĺtky
30 + 10 dkg práškového cukru
50 dkg masla alebo margarínu
3 lyžice kakaového prášku
K zdobeniu : 2 lyžice kakaového prášku
3 lyžice mletých orechov
Príprava :
1.Rozmixujte cukor s žĺtkami , olejom a teplou vodou.
2.Vylejte do misy postupne pridajte múku zmiešanú s potravinárskym škrobom a práškom do pečiva , nakoniec primiešajte aj tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.
3.Rozdeľte masu na 2 časti.
4.Jednu vylejte na vymazaný alebo papierom na pečenie vystaný plech v predhriatej rúre a upeč piškótu .
5.Do druhej časti cesta zmiešajte 2 lyžice kakaového prášku a tiež ho upečte.
6.Ku krému nad parou vymiešajte na hustý krém žĺtky a celé vajíčka s 30 dkg práškového cukru.
7.Nechajte masu vychladnúť , medzitým vymiešajte do peny maslo s 10 dkg práškového cukru a postupne ho pridávajte k vychladnutej vaječnej mase.
8.Rozdeľtekrémna dve časti,do jednej preosej 3 lyžice kakaového prášku.Z oboch krémov si odlož po 2 lyžice na vonkajšie zdobenie torty.
9.Oba piškótové korpusy nakrájajte na asi 2 cm hrubé pásiky.
10.Jednotlivé pásy natrite krémom opačnej farby(na svetlú hnedý krém na kakaovú –žĺtky) a pokladajte ich do tortovej formy tak , že – postupujúc od kraja formy – celú vyplníte tak , že sa farby budú striedať.
11.Vrch každého radu natrite krémom – samozrejme , aj tu striedajte farby.
12.takto poskladanú tortu vložte na 1 hodinu do chladničky , potom ju vyklopte na podnos.
13.Boky natrite tmavým , vrch svetlým krémom.
14.Boky posypte mletými orechmi , na vrch preosejte kakaový prášok.