Koláče
Rýchla bábovka
Potrebujeme : 4 lyžice hladkej múky
0,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
4 lyžice práškového cukru
1 vajce
2 lyžice Granka
3 lyžice oleja
3 lyžice mlieka
Príprava :1. práškový cukor , kypriaci prášok , Granko ,hladkú múku spolu vymiešame v hrnčeku.
2.Potom pridáme vajce.
3.Pomaly pridávame mlieko, olej a dobre premiešame.
4.Dáme do mikrovlnky na cca 3,5 minúty.
5. Vyčkajte než to začne stúpať cca 6-7 cm nad okraj hrnčeka.
6.Potom vyklopte z hrnčeka a pochutnajte si .
7.Odporúčam pridať na vrch aj šľahačku.
Medovníky ako ich máme radi
Potrebujeme : 400 dkg hladkej múky
300 dkg práškového cukru
2 vajcia
1,5 dcl oleja
1 prášok do pečiva
4 lyžice džemu
1 lyžica škoricového cukru
½ l mlieka
2 lyžice kakaa
1 lyžička sódy bikarbóny
Príprava : 1. Všetky suroviny zmiešame a dobre rozmixujeme mixérom.
2.Vylejeme na olejom vymastený a múkou posypaný plech a dáme
Piecť.
3.Pečieme v trúbe cca 35-40 min.
Medovníky od Katky
Potrebujeme : 30 dkg hladkej múky
18 dkg práškového cukru
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
2 kávové lyžičky perníkového korenie
2 vajcia
2 polievkové lyžice teplého medu
Príprava : 1.Zmiešame a necháme stáť aspoň 24 hodín v chlade (aj mesiac)
2.Po uplynulej dobe cesto vyvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary
3.Ak je cesto riedke primiešame múku.
4.Pečieme v trúbe na 180 stupňov.
Prekladané zemiakové pagáče
Potrebujeme : 40 dkg hladkej múky
25 dkg margarínu
20dkg varených , prelisovaných zemiakov
1 dl kyslej smotany
3 vajíčka
1 kypriaci prášok
Trochu mlieka
1 lyžica soli
Príprava :
1.Múku zmiešame s práškom do pečiva a dôkladne v nej rozmrvíme margarín a rozpučené zemiaky.
2.Spolu zo soľou , smotanou a jedným celým vajíčkom vymiesime z hmoty cesto.
3.Chvíľu ho nechajte oddychovať , potom ho vyvaľkajte na hrúbku prsta , vrch potri vajíčko vyšľahaným s mliekom a cestom poskladajte ako mužskú vreckovku (zdola hore, sprava do ľava ).
4.Túto procedúru ešte 2 – krát zopakujte s 20 - minútovými odstupmi.
5.Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku prsta , na vrchu nožom urobte mierku , potrite ostatkom vajíčka vyšľahaného s mliekom a z cesta vypichuj stredne veľké pagáče.
6.Pokiaľ ich ďalej od seba na vymastený plech a nechajte ½ hodinu stáť.
7.V stredne vyhriatej rúre ich upečte do červena.
Čokoládové guľky :
Potrebujeme : 20dkg čokolády na varenie
1,5 dl smotany na šľahanie
1 vanilkový cukor
5 dkg masla
Strúhaná pomarančová kôra alebo nasekané mandle
Kakaový prášok, mleté orechy alebo kokosová múčka
Vykôstkované višne
Príprava :
1.Roztop čokoládu nad parou, pridaj smotanu a vanilkový cukor a nechajte masu zovrieť.
2.Potom ju stiahnite z ohňa a do hladka vymiešajte s maslom.
3.Vylejte ju na veľký podnos , dochuťte ju strúhanou pomarančovou kôrou alebo nasekanými mandľami.
4.Vložte podnos do chladničky , aby masa vychladla ( cca 20 minút)
5.Potom z čokoládovej masy tvaruj guľky veľkosti orecha , ak chcete môžete každú guľku naplniť jednou višňou.
6.Vyváľajte guľky podľa chuti v kakaovom prášku , mletých orechoch , alebo kokosovej múčke.
7.Odporúčam podávať v papierovom košíku (vzbudí do dojem krásnej estetickej úpravy )
Božské rezy :
Potrebujeme : 6 žĺtkov
26 dkg kryštálového cukru
10 lyžíc teplej vody
25 dkg hladkej múky
1 kypriaci prášok
Ku krému : 4 dl mlieka
4 lyžice hladkej múky
10 dkg masle alebo margarínu
10 dkg práškového cukru
15 dkg gaštanovej masy
K pene : 6 vaječných bielkov
25 dkg práškového cukru
Niekoľko kvapiek octu
K zdobeniu : čokoládové omrvinky
Príprava :
1.6 žĺtkov vymiešajte s cukrom a po lyžici pridávajte teplú vodu.
2.Potom postupne pridajte aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3.Cesto upečte vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.
4.Ku krému uvarte z mlieka a múky hustú kašu a nechajte ho vychladnúť.
5.Vymiešajte do peny maslo alebo margarín s práškovým cukrom , pridajte vychladenú hustú múčnu kašu , nakoniec primiešajte aj prelisovanú gaštanovú masu.
6. Krém natrite na vrch cesta.
7.Zo 6 bielkov , 25 dkg práškového cukru a niekoľkých kvapiek octu vyšľahajte nad parou tuhý sneh.
8. Navrstvite ho na gaštanový krém , posypte ho čokoládovými omrvinkami a do rúry dajte už len dosušiť.
Orechovo- vanilkové mesiačiky
Potrebujeme : 10 dkg mletých orechov
10 dkg masla
10 dkg práškového cukru
20 dkg hladnej múky
Príprava :
1.Dôkladne zmieste dohromady všetky suroviny a po krátkom odpočinku vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm.
2.Okrohlou formičkou vypichujte polmesiačiky a na vymastenom plechu ich upečte do svetla.
3.Ešte horúce vyobracajte vo vanilkovom práškovom cukre.
Kefírový ovocný koláč
Potrebujeme : 2 poháre kefíru
3 vajíčka
3 poháre hladkej múky
1 pohár cukru
1 pohár oleja
1 zaváraninový ovocný kompót (7 dl)
1 kypriaci prášok
Na hrubo nasekané orechy
Príprava :
1.Kefír v mise dôkladne rozmiešajte s vajíčkami a práškom do pečiva.
2.Potom primiešajte pohár cukru , pohár oleja a 3 poháre múky.
3.Cesto vylejte do dôkladne vymazaného plechu.
4.Vrch posypte na malé kúsky nakrájaním ovocím a nahrubo nasekanými orechmi.
5.Vložte ho do horúcej rúry , 5 minút pečte na vysokom stupni , potom dopekajte na ohni po skúšku ihlou.
6.Podávajte nakrájané na kocky , posypané práškovým cukrom.
Turecký koláč
Potrebujeme : 4 vajíčka
20 + 20 dkg práškového cukru
30 dkg hladkej múky
15 dkg masti alebo margarínu
2 dkg droždia
2 – 3 lyžice marhuľového lekváru
Asi 1,5 dl mlieka
Príprava :
1.Zmiešajte 2 lyžice mlieka s 1 lyžicou cukru a nechajte v ňom nabehnúť droždie.
2.Masť ale margarín vymiešajte do peny s 20 dkg práškového cukru , pridajte žĺtky , nabehnuté droždie , nakoniec aj múku a toľko vlažného mlieka , aby vzniklo dobre tvarované cesto.
3.Na pomúčenej doske ho vyvaľkaj na veľkosť plech a na vymastenom plechu ho nechajte 1 hodinu oddychovať.
4.Potom cesto natrite marhuľovým džemom , rozotrite naň tuhú sneh vyšľahaný zo 4 bielkov a 20 dkg práškového cukru a upečte zákusok v stredne vyhriatej rúre
Katkine rezy
Potrebujeme : 50dkg hladkej múky
15 dkg masti
15 dkg cukru
1 kypriaci prášok
3 žĺtky
Štipka soli
1 pohár kyslej smotany
Voda
Ku krému : 1 rozmrvený korpus
3 dl vanilkového mlieka
20dkg margarínu
3 lyžice marhuľového džemu
3 lyžice kakaového prášku
15 dkg práškového cukru
1 balíček kokosovej múčky
3 cl rumu
K bielkovej pene : 3 bielka
15 dkg cukru
5-10 dkg roztopenej čokolády
Príprava :
1.0,5 kg múky zmiešajte s 1 balíčkom prášku do pečiva , pridaj ešte 15 dkg masti , 3 žĺtky , štipku soli , 1 pohár smotany ak treba , trochu vody.
2.Vymies cesto , vyvaľkaj z neho 3 pláty a po jednom ich na chrbte plechu opeč.
3.K plnke rozmrvte 1 plát a namočte ho do 3 dl vanilkového mlieka.
4.Pridajte 20 dkg margarínu , 3 lyžice marhuľového lekváru , 3 lyžice kakaového prášku , 15 dkg cukru a 1 balíček kokosovej múčky.
5.Ak máte môžete pridať aj 3 cl rumu.
6.Celé dobre spracujete a rozdeľte na 2 časti.
7.Jednu natrite medzi 2 pláty , druhú časť na vrch druhého plátu.
8.Nad parou vyšľahajte na tuhý sneh 3 bielka s 15 dkg cukru , zarovnajte ho na vrch zákuska a polejte ho roztopenou čokoládou (prípadne môžete čokoládou zakryť aj celý povrch zákuska).
Rezy plameniak
Potrebujeme : 6 vajíčok
6 lyžíc cukru
2 lyžice kakaového prášku
4 lyžice hladkej múky
1 kypriaci prášok
Ku krému : 20 dkg margarínu
20 dkg práškového cukru
20 dkg tvarohu
2 vanilkové pudingové prášky
Príprava :
1.Zo 6 vajec upečte klasickú kakaovú piškótu : žĺtky s cukrom vymiešajte do peny.
2.Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom , nakoniec opatrne zmiešaj aj tuhý sneh s bielkov.
3.V predhriatej rúre pečte piškótu až po skúšku ihlou.
4.Z dvoch balíčkov vanilkového pudingu – podľa návodu – uvarte krém a nechajte ho vychladnúť.
5.Medzitým vmiešaj do peny margarín s práškovým cukrom.
6.Pridajte prelisovaný tvaroh , potom primiešajte aj vychladnutý puding.
7.Tento tvarohový krém natrite na piškótový plát a vložte zákusok na niekoľko hodín do chladničky.
8.Podávajte ho nakrájaný na štvorce.
Rožky k pivu
Potrebujeme : 1 kg hladkej múky
2 dl oleja
6,5 dl mlieka
7,5 dkg droždia
2 lyžice cukru
1 lyžica soli
15 dkg margarínu
1 vajíčko
sezamové semiačka na posypanie
Príprava :
1.Nechajte droždie nabehnúť v 1,5 dl mlieka s 1 jednou lyžicou kryštálového cukru.
2.V múke rozmiešajte 1 lyžicu soli a jednu lyžicu cukru , pridajte 2 dl oleja , pol litra mlieka a spolu s podkysnutým droždím dôkladne vymieste cesto.
3.Rozdeľte ho na 8 rovnakých častí a nechajte kysnúť.
4.Bochníky po jednom rozvaľkajte na okrúhle plátky hrúbky noža.
5.Rozrežte ich na 4 , respektíve 8 častí.
6.Do širšej časti každého výrezu dajte kúsok margarínu veľkosti orieška, zrolujte ho a vytvorte rožok.
7.Rožky pokladajte na vymastený plech , vrch potrite rozšľahaným osoleným vajíčkom a bohato posypte sezamovými jadierkami.
8. V horúcej rúre ich upečte do červene.(miesto sezamu môžete posypať aj razcou)
Krémové rezy :
Potrebujeme : 50dkg hladkej múky
10 dkg masti alebo 15 dkg margarínu
10 dkg práškového cukru
1 salajka
2 vajíčka
2,5 dl mlieka
Ku krému : 30dkg kryštálového cukru
1l mlieka
6 lyžíc hladkej múky
2 balíčky vanilínového cukru
20 dkg masla
Príprava :
1.V múke rozmrvte masť alebo margarín , pridajte cukor a salajku , potom s vajíčkami a takým množstvom mlieka , aby vzniklo ľahko tvarovateľné cesto , dôkladne suroviny vymieste.
2.Rozdeľte cesto na 3 časti a na chrbtovej strana plechu pláty po jednom upečte.
3.Ku krému cukor upražte do svetlohneda , rozpustite ho v 7,5 dl mlieka.
4.V ostatných 2,5 dl mlieka rozmiešajte múku a prilejte ju ku vriacemu karamelu.
5.Za stáleho miešania krém zahustite.
6.Trochu ho nechajte vychladnúť , potom primiešajte maslo a vanilínový cukor.
7.Nakoniec krém naplňte medzi jednotlivé pláty cesta.
Linecké venčeky
Potrebujeme : 50dkg hladkej múky
20dkg masle alebo margarínu
20dkg práškového cukru
4 žĺtky
Strúhaná kôra a šťava s 1 citróna
1 lyžica sódy bikarbóny
Cca 1 dl mlieka
K plnke : 4 bielka
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých orechov
1 dl rumu
1-2 lyžice marhuľového džemu
Príprava :
1.Zmúky , masla , cukru , strúhanej kôry a šťavy citróna , sódy bikarbóny , mlieka a zo štyroch žĺtkov vymieste nie príliš tuhé Linecké cesto.
2.Vypichujte z neho kolieska pričom každé druhé koliesko vypichnite menším kolieskom.
3.V predhriatej rúre ich upečte do svetla.
4.Do vyšľahaných vaječných bielkov zamiešaj cukor a mleté orechy a na miernom ohni celú masu uvar.
5.Kým je ešte teplá zamiešajte do nej 1 dl rumu a 2-3 lyžice marhuľového džemu.
6.Touto plnkou spájajte dvojice koliesok ( vždy 1 plné a 1 vypichnuté koliesko).
Černoškin úsmev
Potrebujeme : 25 dkg margarínu
25 dkg práškového cukru
5 lyžíc hladkej múky
1 vajíčko
15 dkg na hrubo nasekaných orechov ale lieskových orieškov
10 dkg hrozienok
Nasekaný dulový syr
5 dkg kakaového prášku
6-7 detských piškót
Asi 4-5 lyžíc rumu alebo rumovej arómy
Príprava :
1.V mise nad parou roztop 25 dkg margarínu.
2.Za stáleho miešania opatrne pridajte celé vajíčko.
3.Pracujte opatrne , lebo ak je margarín príliš horúci , z vajíčka bude praženica.
4.Primiešajte 25 dkg cukru , 15 dkg nasekaných orechov alebo orieškov , 10 dkg hrozienok prípadne na kúsky nakrájaný dulový syr a nakoniec aj 5 dkg kakaového prášku a 5 lyžíc múky.
5.Masu varte asi 10 minút na veľmi nízkej teplote.
6.Formu srnčieho chrbta vysteľte alobalom , potom do nej vylejte tretinu masy.
7.Poklaďte na ňu piškóty poliate 4 – 5 lyžicami rumu a zakryte ostatnou masou.
8.Vložte formu do chladničky a keď masa stuhla , vyklopte ju , stiahnite z nej alobal a nakrájajte na plátky.
9.Piškóty polejte rumom v osobitnej miske , nie na mase , lebo by vám masa nestuhla.
Raffaelo
Potrebujeme : 40 dkg kokosovej múčky
18 dkg sušeného mlieka
25 dkg margarínu
30 dkg kryštálového cukru
1 dl vody
10 dkg pražených orieškov
Príprava :
1.Kokosovú múčku zmiešajte so sušeným mliekom.
2.Z cukru a vody uvar sirup , nechajte ho vychladnúť potom doň pridajte zmiešaný kokos a margarín.
3.vlož masu na hodinu do chladničky.
4.potom z masy tvarujte malé guľky , do ktorých vložíte po 1 praženom oriešku.
5.Takto naplnené guľky vyváľaj v kokosovej múčke.
6.Uskladnuj ich na chladnom mieste.