Šaláty
Diétny šalát s plesnivým syrom
- Potrebujeme :
- 2 hlávky šalátu
- 150 g šunky
- 1 viazaničku reďkovky
- 1 viazaničku cibuľky
- 1,5 dl acidofilného mlieka
- 50 g nivy
- 2 vajcia
- 1 lyžičku soli
- mleté čierne korenie.
Postup
Očistený, umytý, odkvapkaný hlávkový šalát a šunka sa nakrájajú na rezance. Očistená cibuľa, reďkovka a natvrdo varené vajce sa nakrájajú na plátky (kolieska). Acidofilné mlieko sa dobre vymieša nahladko s prelisovaným plesňovým syrom, ochutí soľou a čiernym korením. Pripravená zálievka sa zľahka zamieša do nakrájaných surovín. Šalát sa podáva dobre vychladený. .Dobrú chuť!
Zdravý ementál
Potrebujeme :
- Po 1 pohári nakladanej cibuľky
- kúskov papriky a malých uhoriek
- 500 g ementálu
- štipka rozmarínu
- 8 bobkových listov
- 10 guľôčok čierneho korenia a 500 ml olivového oleja.
Postup
Cibuľu, kúsky papriky a uhoriek vložíme do sitka a necháme dobre odkvapkať. Ementál nakrájame na 3-4 cm veľké kocky. Kúsky ementálu, zeleninu, rozmarín, bobkový list a zrnká korenia nakladieme do zaváracieho pohára. Všetky prísady zalejeme olejom tak, aby boli celkom ponorené. Cez noc to celé necháme uležať (min.4 hodiny).
Dobrú chuť!
Cuketový zázrak : Nemáte náladu už stále konzumovať mäso ? Tak práve tento recept je pre Vás stvorený.
Potrebujeme : 1-2cukety
2 rajčiny
2 mrkvy
Olivy(môžeme dať aj nemusíme)
Bazalku
Soľ
Grilovacie korenie
Korenie ne zeleninu
Strúčik cesnaku
Citrón
Príprava : 1.Cukety si nakrájame na malé štvorčeky a dáme ich na panvicu s rozohriatym olejom.
2.Cukety nasolíme posypeme grilovacím korením a korením na zeleninu.
3.Hneď na to pridáme mrkvu, olivy a bazalku.
4.Keď cuketa zmäkne pridáme strúčik cesnaku a šťavu zo štvrtiny citróna.
5.Keď je cuketa v štádiu konečného mäknutia pridáme nakrájané rajčiny.
6.Odstavíme z ohňa a na záver podľa chuti môžeme na cuketu pridať nastrúhaný syr.
Šalát ala KAČA :
Potrebujeme : ľadový šalát
Rajčiny
Uhorky
Olivy
Šampiňóny
Papriku
Čínsku kapustu
Citrón
Olivový olej
Soľ
Tvrdý syr
Príprava : 1.Ľadový šalát , rajčiny , uhorky, papriku ,čínsku kapustu zmiešame a pridáme olivy , šampiňóny ,soľ , trochu olivového oleja ,pridáme nastrúhaný tvrdý syr a pokvapkáme citrónom.
2. necháme stáť 10min
Na plnú misu cca 1,5-2kg parížáku potrebujeme -
1kg mäkkej liptovskej salámy, alebo parizéru
4 kyslé uhorky
200g hrášku - sterilizovaný je lepší ako mrazený
1 veľká majonéza-majolenka Hellmans
440g majolenky
1tatarka 220g
soľ, korenie
dôležitou prísadou je muškátový oriešok
Na vajíčka uvarené na tvrdo. Na preliv - majonéza, kyslá smotana a šľahačková smotana.
Parížsky šalát
salámu si nakrájame na tenké pásiky |
uhorku na malinké kocečky |
Toto je Majolenka |
šalát robím vždy 24 hodín vopred, aby všetky chute do seba vsiakli a prepojili sa - Ideme na prípravu vajec a servírovania |
Uvaríme si vajcia na tvrdo - množstvo varím 10vajec a 2dávam ešte na obložené chlebíčky, na ktoré tiež dávame parížsky šalát. |
na zálievku vajec použijem 1x 440g majolenku, 1x kyslú smotanu - jednoznačne 16%-tnú, nie 10% a šľahačkovú smotanu na zriedenie - stačí 30%-tná. |
Poriadne premiešame, pridáme muškátový oriešok a iba štipkou soli osolíme. |
Na polovice - pozdĺžne - krájame vajíčka. |
Na misu navrstvíme šalát. na kraje málinko, do stredu kopcom |
postupne pokladáme na kraje kde máme tenšiu vrstvu šalátu polovice vajíčok. |
každé vajíčko prikryjeme jednou kopcovitou lyžicou zálievky |
až zakryjeme všetky polovice vajíčok a |
Táto titulná foto je z internetu |
Hydinový šalát s grepom
Postup receptu:
-
1.Mrkvu a cuketu očistíme a nakrájame na slížiky. V mise zmiešame nakrájanú mrkvu, cuketu, natrhané kúsky ľadového šalátu, nakrájanú čakanku a na kúsky rozdelené kuracie mäso.
-
2.Červené grepy očistíme až na dužinu a nad misou z nich vykrojíme jednotlivé dieliky, ktoré pridáme do šalátu. Šalát zalejeme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením. Všetko dôkladne premiešame a
Mozzarella s olivami, paradajkami a pestom
Postup receptu:
-
1.Mozzarellu vyberieme z balíčka ( vodu vylejeme ) a nakrájame ju na kocky. Cherry paradajky umyjeme a pridáme ich k mozzarelle. Potom pridáme čierne olivy. Polejeme pripraveným pestom.
-
2.Bazalkové listy umyjeme a osušíme. Cesnak prelisujeme spolu s píniovými orieškami na hladkú pastu. Pridáme štipku hrubej soli, bazalkové listy a trieme. Nakoniec vysypeme strúhaný parmezán a tenkým pramienkom pridávame olivový olej, kým nevznikne pesto.
Šalát z rukoly, fíg a prosciutta
Postup receptu:
Carpaccio
Postup receptu:
-
1.Na začiatok si očistíme hovädziu sviečkovicu od tuku a blán. Zabalíme ju do potravinovej fólie a vložíme ju do mrazničky cca na 70 minút, aby sa lepšie krájala. Mäso nakrájame na tenučké plátky a uložíme ne misu. Ukladá sa tak, aby sa plátky mäsa aspoň čiastočne prekrývali.
-
2.Do misy pripravíme ochutenú marinádu z octu, olivového oleja, soli, čerstvo mletého korenia a citrónovej šťavy. Na jemné hoblinky nastrúhame parmezán. Rukolu prepláchneme a osušíme. Paradajky rozkrojíme na dve polky. Pripravené plátky mäsa posypeme parmezánom, položíme na ne rukolu, paradajky a polejeme marinádou. Nakoniec pridáme ešte kapari.
Plnená cuketa
-
1.Cuketu umyjeme, zľahka osušíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme stred (semiačka). Do misky si natrháme odstaté rožky, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť.
-
2.Medzitým si do sklovita osmažíme cibuľku, pridáme asi za hrsť hrášku, nakrájanú šunku a nakrájané šampiňóny. Chvíľku podusíme, vypneme a necháme vychladnúť.
-
3.Vymiešané vajíčka pridáme do rožkov a keď vychladne zmes, ktorú sme si pripravili na cibuľke zmiešame. Dochutíme vegetou, čiernym korením a naplníme polovice cukety. Na vrch ukladáme striedavo mesiačik rajčiny a pásik mäkkého syra, ak vám nestačí môžete vrch posypať strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry.
Cukety plnené mäsom
Postup receptu:
-
1.Z cukety odkrojíme konce a narežeme ju na kolieska dlhé asi 3 cm. Z každého kolieska vykrojíme vnútro. Tieto vedieročka naukladáme na plech vymastený olejom.
-
2.Na panvici smažíme cibuľku do sklovita, pridáme mleté mäso a za stáleh miešania opečieme. Pridáme nadrobno posekanú dužinu cukety, osolíme, pridáme rozpučený cesak, okoreníme a dusíme za stáleho miešania ešte asi 4 minúty.
-
3.Pripravenou zmesou plníme cuketové vedierka a dáme ich zapiecť asi na 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.