Šaláty

Diétny šalát s plesnivým syrom

 

  • Potrebujeme :
  •  2 hlávky šalátu
  • 150 g šunky
  • 1 viazaničku reďkovky
  • 1 viazaničku cibuľky
  • 1,5 dl acidofilného mlieka
  • 50 g nivy
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku soli
  • mleté čierne korenie.

Postup

Očistený, umytý, odkvapkaný hlávkový šalát a šunka sa nakrájajú na rezance. Očistená cibuľa, reďkovka a natvrdo varené vajce sa nakrájajú na plátky (kolieska). Acidofilné mlieko sa dobre vymieša nahladko s prelisovaným plesňovým syrom, ochutí soľou a čiernym korením. Pripravená zálievka sa zľahka zamieša do nakrájaných surovín. Šalát sa podáva dobre vychladený. .Dobrú chuť!

 

Zdravý ementál

Potrebujeme :

  • Po 1 pohári nakladanej cibuľky
  • kúskov papriky a malých uhoriek
  • 500 g ementálu
  • štipka rozmarínu
  • 8 bobkových listov
  • 10 guľôčok čierneho korenia a 500 ml olivového oleja.

Postup

Cibuľu, kúsky papriky a uhoriek vložíme do sitka a necháme dobre odkvapkať. Ementál nakrájame na 3-4 cm veľké kocky. Kúsky ementálu, zeleninu, rozmarín, bobkový list a zrnká korenia nakladieme do zaváracieho pohára. Všetky prísady zalejeme olejom tak, aby boli celkom ponorené. Cez noc to celé necháme uležať (min.4 hodiny).

Dobrú chuť!

 

 

 

Cuketový zázrak : Nemáte náladu už stále konzumovať mäso ? Tak práve tento recept je pre Vás stvorený.

 

Potrebujeme : 1-2cukety

                       2 rajčiny

                       2 mrkvy

                       Olivy(môžeme dať aj nemusíme)

                       Bazalku

                       Soľ

                       Grilovacie korenie

                       Korenie ne zeleninu

                       Strúčik cesnaku

                       Citrón

 

Príprava : 1.Cukety si nakrájame na malé štvorčeky a dáme ich na panvicu s rozohriatym olejom.

2.Cukety nasolíme posypeme grilovacím korením a korením na zeleninu.

3.Hneď na to pridáme mrkvu, olivy a bazalku.

4.Keď cuketa zmäkne pridáme strúčik cesnaku a šťavu zo štvrtiny citróna.

5.Keď je cuketa v štádiu konečného mäknutia pridáme nakrájané rajčiny.

6.Odstavíme z ohňa a na záver podľa chuti môžeme na cuketu pridať nastrúhaný syr.

 

Šalát ala KAČA :

 

Potrebujeme : ľadový šalát

                       Rajčiny

                       Uhorky

                       Olivy

                       Šampiňóny

                       Papriku

                       Čínsku kapustu

                       Citrón

                       Olivový olej

                       Soľ

                       Tvrdý syr

 

Príprava : 1.Ľadový šalát , rajčiny , uhorky, papriku ,čínsku kapustu zmiešame a pridáme olivy , šampiňóny ,soľ , trochu olivového oleja ,pridáme nastrúhaný tvrdý syr a pokvapkáme citrónom.

                 2. necháme stáť 10min

 

 


Na plnú misu cca 1,5-2kg parížáku potrebujeme -
1kg mäkkej liptovskej salámy, alebo parizéru
4 kyslé uhorky
200g hrášku - sterilizovaný je lepší ako mrazený
1 veľká majonéza-majolenka Hellmans
440g majolenky
1tatarka 220g
soľ, korenie
dôležitou prísadou je muškátový oriešok
Na vajíčka uvarené na tvrdo. Na preliv - majonéza, kyslá smotana a šľahačková smotana.

 

 

 

Parížsky šalát
 

salámu si nakrájame na tenké pásiky
 
uhorku na malinké kocečky
pridáme všetko ostatné, teda hrášok, okoreníme, osolíme, pridáme muškátový oriešok - tak trošku poprášime, nie veľa. A zmiešame s majonézou a tatarkou v pomere 2:1. My kupujeme 440g majolenku Hellmanns a 220g tatarku Hellmanns. Sú najlepšie chuťovo a nepresladené.
Toto je Majolenka
šalát robím vždy 24 hodín vopred, aby všetky chute do seba vsiakli a prepojili sa   -  Ideme na prípravu  vajec a servírovania
Uvaríme si vajcia na tvrdo - množstvo varím 10vajec  a 2dávam ešte na obložené chlebíčky, na ktoré tiež dávame parížsky šalát.
na zálievku  vajec použijem 1x 440g majolenku, 1x kyslú smotanu - jednoznačne 16%-tnú, nie 10% a šľahačkovú smotanu na zriedenie - stačí 30%-tná.
úplne strašná fotka, no všetko som fotila mobilom, nakoľko sa mi nechcelo vyťahovať foťák...:-) Ale k podstate - touto šľahačkou - úplne stačí 30%-tná - rozriedime zálievku do požadovanej hustoty. Nesmie byť riedka, iba tak aby sa dala ľahko roztrieť po vajíčkach. Tej šľahačky dávam tak 5polievkových lyžíc.
Poriadne premiešame, pridáme muškátový oriešok a iba štipkou soli osolíme.
Na polovice - pozdĺžne - krájame vajíčka.
Na misu navrstvíme šalát. na kraje málinko, do stredu kopcom
postupne pokladáme na kraje kde máme tenšiu vrstvu šalátu polovice vajíčok.
každé vajíčko prikryjeme jednou kopcovitou lyžicou zálievky
až zakryjeme všetky polovice vajíčok a 
 
Táto titulná foto je z internetu

 

 

Hydinový šalát s grepom

Suroviny na 4 porcie:

  • 200 g mrkva
  • 200 g cuketa
  • 100 g ľadový šalát
  • 30 g červená čakanka
  • 300 g grilované kuracie mäso
  • 2 ks červený grep
  • 2 PL olivový olej
  • 4 stonky petržlenová vňať
  • soľ
  • korenie čierne mleté
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

  • 1.
    Mrkvu a cuketu očistíme a nakrájame na slížiky. V mise zmiešame nakrájanú mrkvu, cuketu, natrhané kúsky ľadového šalátu, nakrájanú čakanku a na kúsky rozdelené kuracie mäso.
  • 2.
    Červené grepy očistíme až na dužinu a nad misou z nich vykrojíme jednotlivé dieliky, ktoré pridáme do šalátu. Šalát zalejeme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením. Všetko dôkladne premiešame a

 

 

Mozzarella s olivami, paradajkami a pestom

Suroviny:

  • 3 ks cherry paradajky
  • 5 ks čierne olivy
  • 1 balíček veľká mozzarella

Pesto:

  • 2 zväzky bazalka
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 štipka hrubá soľ
  • 15 g píniové oriešky
  • 40 g parmezán
  • 40 ml olivový olej
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

  • 1.
    Mozzarellu vyberieme z balíčka ( vodu vylejeme ) a nakrájame ju na kocky. Cherry paradajky umyjeme a pridáme ich k mozzarelle. Potom pridáme čierne olivy. Polejeme pripraveným pestom.
  • 2.
    Bazalkové listy umyjeme a osušíme. Cesnak prelisujeme spolu s píniovými orieškami na hladkú pastu. Pridáme štipku hrubej soli, bazalkové listy a trieme. Nakoniec vysypeme strúhaný parmezán a tenkým pramienkom pridávame olivový olej, kým nevznikne pesto.

 

 

Šalát z rukoly, fíg a prosciutta

Namiesto mozzarelly môžete použiť syr manchego, ktorý chutí naozaj vynikajúco.

Suroviny na 8 porcií:

  • 1 balíček rukola
  • 2 KL cherry ocot
  • 2 PL panenský olivový olej
  • soľ
  • 8 ks čsrstvé fígy
  • 275 g Prosciutto
  • 50 g mozzarella

Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

V malej miske zmiešame ocot, soľ a olej a pripraveným dresingom polejeme rukolu, ktorú sme dali do ďalšej misky. Na šalát pekne poukladáme fígy a prosciutto. Napokon pridáme nakrájanú mozzarellu.

 

 

Carpaccio

Na spôsob carpaccio možno upraviť nielen mäso, ale aj zeleninu alebo ryby.

Suroviny na 4 porcie:

  • 400 g hovädzia sviečkovica
  • 1 ks citrón
  • 2 PL balzamicový ocot
  • 6 PL panenský olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 75 g parmezán
  • 100 g kapari
  • rukola
  • 4 ks cherry paradajky

Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

  • 1.
    Na začiatok si očistíme hovädziu sviečkovicu od tuku a blán. Zabalíme ju do potravinovej fólie a vložíme ju do mrazničky cca na 70 minút, aby sa lepšie krájala. Mäso nakrájame na tenučké plátky a uložíme ne misu. Ukladá sa tak, aby sa plátky mäsa aspoň čiastočne prekrývali.
  • 2.
    Do misy pripravíme ochutenú marinádu z octu, olivového oleja, soli, čerstvo mletého korenia a citrónovej šťavy. Na jemné hoblinky nastrúhame parmezán. Rukolu prepláchneme a osušíme. Paradajky rozkrojíme na dve polky. Pripravené plátky mäsa posypeme parmezánom, položíme na ne rukolu, paradajky a polejeme marinádou. Nakoniec pridáme ešte kapari.

 

 

Plnená cuketa

Suroviny na 4 porcie:

  • 2 ks cuketa
  • 4 ks rožok
  • 3 ks vajce
  • hrášok
  • šampiňóny
  • cibuľa
  • paradajka
  • šunka
  • syr tavený
Postup receptu:
  • 1.
    Cuketu umyjeme, zľahka osušíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme stred (semiačka). Do misky si natrháme odstaté rožky, zalejeme mliekom a necháme rozmočiť.
  • 2.
    Medzitým si do sklovita osmažíme cibuľku, pridáme asi za hrsť hrášku, nakrájanú šunku a nakrájané šampiňóny. Chvíľku podusíme, vypneme a necháme vychladnúť.
  • 3.
    Vymiešané vajíčka pridáme do rožkov a keď vychladne zmes, ktorú sme si pripravili na cibuľke zmiešame. Dochutíme vegetou, čiernym korením a naplníme polovice cukety. Na vrch ukladáme striedavo mesiačik rajčiny a pásik mäkkého syra, ak vám nestačí môžete vrch posypať strúhaným syrom. Dáme zapiecť do rúry.

 

 

Cukety plnené mäsom

Suroviny:

  • 1 ks cuketa
  • 250 g mleté mäso
  • cibuľa
  • 3 ks cesnak
  • soľ
  • oregano
  • korenie čierne mleté
  • olej
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

  • 1.
    Z cukety odkrojíme konce a narežeme ju na kolieska dlhé asi 3 cm. Z každého kolieska vykrojíme vnútro. Tieto vedieročka naukladáme na plech vymastený olejom.
  • 2.
    Na panvici smažíme cibuľku do sklovita, pridáme mleté mäso a za stáleh miešania opečieme. Pridáme nadrobno posekanú dužinu cukety, osolíme, pridáme rozpučený cesak, okoreníme a dusíme za stáleho miešania ešte asi 4 minúty.
  • 3.
    Pripravenou zmesou plníme cuketové vedierka a dáme ich zapiecť asi na 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.