Huby

Bedľové rizoto

Ingrediencie:

10 bedlí, zväzok mladej cibuľky, 15 dkg slaninky, 0,5 kg mäska (kuracie; bravčové)1paprika, zeleninka-jarná zmes (mrkva,hrašok,kukurica,zelené strúčiky...), 1dcl olivového oleja, 15 dkg tvrdšieho syra. Korenie: soľ, peper, paprika, kari, vegeta....

Popis prípravy:

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku so slaninkou a bedľou pokrájanou na väčšie kúsky a okoreníme-ochutíme pridáme mäsko. Keď je mäsko polomäkké, pridáme zeleninku a trošku podlejeme vodou a necháme podusiť cca 25 minút.

Ak je bedľa i mäsko mäkké, zmiešame v zapekacej mise túto zmes s uvarenou ryžou posypeme na vrch syr a v rúre vyhriatej na 200 C zapečieme 5 min.

 

 

Francúzske zemiaky s jedlou bedľou.

V hojnom počte som nazbieral bedle vysoké, tak som skúsil aj niečo iné, ako som sa dočítal v receptoch na bedle. Je to jednoduché, a bol som sám prekvapený chuťou francúzskych zemiakov bez mäsa.

Ingrediencie:

Asi 1kg zemiakov, 8 hláv bedle vysokej, 1 cibuľa, 2 vajcia, smotana na varenie 12%, vegeta, č. ml. korenie, rasca, majorán.

Popis prípravy:

Zemiaky nakrájame na kolieska a dáme variť v posolenej vode na 10 min. Na masti spražíme cibuľu nakrájanú na mesiačiky, pridáme natrhanú čerstvú bedľu na väčšie kusy, korenie, rascu, majorán, trocha vegety a dusíme 15 min.


Pekáč vymastíme s trochou masti, polovicu predvarených zemiakov dáme na spodok, potom dáme celú podusenú zmes a ukončíme to druhou polovicou zemiakov.

Do smotany rozbijeme vajcia s trochou vegety a vylejeme to po povrchu. Pekáč zakryjeme alobalom a na 160°C pečieme cca 40 min. Potom to odkryjeme a necháme dopiecť 10 min. Vraj sa fantázii medze nekladú, takže dobrú chuť!

 

 

 

Plené bedle

Ingrediencie:

8 - 10 hlavičiek bedlí
Plnka:
3 hlavičky bedlí
30 g masla
10 g olej
2 lyžice múky
100 ml mlieka

1 cibuľa
1 menšia paprika
1 tvrdšia menšia paradajka
200 g diétnej salámy, alebo, anglickej slaniny, alebo údeniny, alebo údeného tofu
30g zeleného hrášku
1 vajce
korenie:majoránka, oregano, rasca mletá, muškátový oriešok, čierne korenie, nové korenie, soľ
prípadne na posypanie pikantný tvrdý syr

príloha pečené zemiaky

zeleninový šalát

Popis prípravy:

Najprv si uvaríme z masla, mlieka a múky hustý bešamel, ktorý okoreníme štipkou muškátového kvetu a necháme vychladiť.

Na oleji popražíme cibuľu a 3 hlavičky očistených a na kocky krájaných bedlí spolu s hráškom, osolíme, okoreníme
a necháme vychladiť.

Primiešame ostatnú zeleninu krájanú na kocky, salámu krájanú na kocky alebo tomu podobné a zmiešame.

Potom pridáme bešamel, vajce a dobre premiešame, prípadne dochutíme a naplníme hlavičky bedlí touto zmesou.

Zemiaky pokrájame na štvrťky, vložíme do vymazaného pekáča, polejeme troškou oleja a osolíme, na vrch poukladáme plnené bedle, prípadne môžme posypať tvrdým pikantným syrom a pečiem vo vyhriatej rúre 200 °C cca 1 hodinu.

 

 

Cigánska na dubákoch

Ingrediencie:

bravčová krkovička, horčica, soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, mletá rasce, trošku oleja, hríby si 6-7 kusov stredne veľkých, odporúčam dubáky

Popis prípravy:

bravčové mäso, najlepšie krkovičku pripravíme ako klasickú cigánsku, kto si to nepamätá takto: mäso vykostíme, nakrájame na pláty hrubé najviac 1,5cm naklepeme,z jednej strany osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme máličko grilovacieho korenia a povrch mäsového plátu natrieme obyčajnou horčicou. Nepoužívam olej, krkovička má v sebe tuku dosť.

Takto pripravené mäso ukladáme na seba, vždy natretou vrstvou nahor (tým sa natrie aj nenatretá spodná strana mäsa a ušetríme si čas, aj ingrediencie). Necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc.

Vyberieme odležané mäso z chladničky a prudko ho opečieme na panvici (ak je liatinová ako tá moja postačí pridať lyžicu oleja). Keď mäso krásne zrumenie, pridáme nakrájané hríby /asi tak na 4-5mm/ a máličko rasce. Tá zvýrazní chuť dubákov. Dusíme pod pokrievkou ešte chvíľu. Nepodlievame!

Ako prílohu odporúčam zeleninový tanier, ale fantázii sa medze nekladú.

 

 

 

Moja zapekanka

Klasický Zvolenský fast food z čias pozdnej socialistickej gotiky.
Pamätníci určite spomínajú na slávnu Zvolenku a Smaženku s pečenými jaternicami, klobásou a borovičkou už od 6.00
avšak prvým ozajstným zvolenským fast foodom bola zapekanka.
Na zapekanky sa v tedy používali veľké rožky za 60 halierov, následne 90 a potom 1,20 a tak ďalej. Dnes skôr bagety...

Ingrediencie:

500g hliva ustricovitá
tuk (olej,masť podľa vkusu)
soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie podľa chuti
1 veľká cibuľa (aspoň ako päsť)
100g taveného kvalitného syra (zvolenský syrokrém)
tvrdý strúhaný syr na posypanie (skúste parmezán)
veľké, alebo klasické rožky (prípadne bagety)
kečup prípadne aj tatárska omáčka

Popis prípravy:

Hlivu pokrájame na rezance a povaríme cca 5 minút v solenej vriacej vode - scedíme a vychladnutú pomelieme na mäsovom mlynčeku s veľkými okami.

Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na tuku, pridáme hlivu, rascu, soľ podľa chuti a dusíme do mäkka, v prípade potreby podlejeme vývarom z hlivy.

Ak je hliva udusená a voda odparená, pridáme čierne korenie podľa chuti a tavený syr, premiešame a odstavíme rožky prekrojíme na polovice, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medzi tým si vyhrejeme rúru na pečenie na 200 °C, na rožky natrieme hlivovú zmes, asi tak na 3 mm hrúbku a posypeme strúhaným syrom. Zapečieme v trúbe cca 3 minúty, pokiaľ sa nerozpustí syr a trošku nezhnednú konce rožkov. Pri dobre vyhriatej rúre to naozaj trvá len chvíľu, hotové zapekanky majú byť chrumkavé, ale nie suché.

 

 

 

Kuracie srdiečka

 

Ingrediencie:

voda, soľ, olej, cibuľa, hliva dubová, kuracie srdiečka, mletá sladká paprikaa zrnká chili papričky.

Popis prípravy

Na špeciálnu panvicu necháme rozohriať olej a pridáme jednu nadrobno pokrájanú cibuľu.

Pridáme kuracie srdiečka, soľ a sladkú mletú papriku a zakryté dusíme. Po cca 30-40 minútach pridáme nakrájanú na drobnejšie plátky hlivu dubovú (alebo iný druh) a zo 10 semienok chilli papričky a dosolíme ak je treba.

Dusíme, kým srdiečka nie sú mäkučké cca 40 minút. Občas podlievame vodou. Hotové jedlo je vynikajúce s rôznymi prílohami ako zemiaková kaša, ryža, ale aj chleba.

 

 

 

Červená hliva

Ingrediencie nepíšem množstvá, varím spôsobom přimeřene, takže keď sa budete držať vlastnej skúsenosti a chuti, výsledok bude veľmi chutný. Omáčka má byť sladkokyslá s mierne pálivou chuťou, slanosťou s príchuťou bazalky, zázvoru, húb a vône muškátového oriešku. Dobré s ryžou, alebo len chlebíkom a čerstvým šalátom v sladkokyslom náleve s čerstvým kôprom.

Ingrediencie:

Hliva, paradajková šťava-alebo pretlak-alebo kečup, bravčová masť-alebo olej najlepšie olivový panenský, cibuľa, cesnak, zázvor čerstvé plátky-alebo sušený, rasca mletá, čierne korenie mleté, bazalka čerstvá.alebo sušená, zelená cibuľka, petržlenová vňať, muškátový oriešok, paprika mletá sladká, paprika mletá palivá, lyžica medu, šťava z citróna, lyžica múky T 650-alebo 00, hubový vývar, soľ.

Popis prípravy:

Na veľkej panvici zohrejeme olej, podusíme cibuľku aj zelenú, pridáme cesnak, zázvor, koreniny a hneď pridáme hlivu pokrájanú na pásiky a obvarenú vo vriacej vode cca 3 minúty. Podlejeme hubovým vývarom a dusíme cca 20 minút.

Potom pridáme paradajkovú šťavu, bylinky, med a citrónovú šťavu podľa chuti, povaríme a zahustíme múkou.