Cestoviny
Cestoviny s cuketou
Postup receptu:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode bežným spôsobom. Cuketu (mladučkú ani nemusíme lúpať) rozkrojíme pozdĺžne na štvrtiny, potom ju nakrájame na tenké plátky a posmažíme ju krátko na rozohriatom masle. Pridáme k nim prelisovaný cesnak so soľou, korenie a ešte minútku smažíme (cukiny by mali zostať celistvé). Vmiešame zcedené cestoviny, nakrájanú mozzarellu na kocky a prehrejeme. Cestoviny na tanieri posypeme nastrúhaným syrom a nasekanou pažítkou.
Špagety po grécky
Postup receptu:
-
Špagety uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Zeleninu podľa potreby očistíme, baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, paradajky na pásiky. Na rozohriatom oleji najlepšie na grilovacej panvici opečieme postupne všetku zeleninu, osolíme a okoreníme. Syr nakrájame na kocky. Na taniere naservírujeme špagety, poukladáme grilovanú zeleninu, nakrájaný syr a lístky rukoly. Podľa chuti ešte pokvapkáme cesnakovým olejom a podávame.
Udatné špagety
Postup receptu:
Strúhanku nasypeme do misky a nalejeme na ňu toľko mlieka, aby sa všetko do seba vsiaklo. Pridáme mleté mäso, jednu nastrúhanú cibuľu, vajíčko, soľ a korenie. Zmes rukami prepracujeme a vytvoríme krokety v tvare valčekov. guličiek či placiek. Osmažíme ich po všetkých stranách na oleji a odložíme mimo panvicu. Na zvyšnom tuku od vyprážania, usmažíme na kolieska nakrájané dve cibule, poprášime ich mletou paprikou, pridáme na kocky nakrájané papriky a paradajky. Chvíľu podusíme, potom pridáme 3 lyžice kečupu, zamiešame a ešte chvíľu dusíme. Nakoniec necháme v zmesi prehriať vopred pripravené krokety. Farebnú zmes upravíme na tanieri k uvareným špagetám.
Špagety s cukinou
Postup receptu:
Špagety uvaríme vo vode do mäkka. Cukiny umyjeme a nasekáme ju nadrobno aj s chilli papričkami. Maslo rozpustíme na panvici a pridáme k nemu cesnak. Chvíľu podusíme, a potom pridáme cukinu a chilli papričky. Dusíme asi 15 minú za občasného miešania. Po dodusení pridáme strúhaný parmezán. Špagety, ktoré sme uvarili podávame na tanieri poliate pripravenou zmesou. Nakoniec ešte posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Francúzske špagety
Postup receptu:
Do väčšieho množstva posolenej vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, zapeníme cibuľu na rozohriatom oleji, mäso pokrájame na tenké rezance a pridáme k cibuli. Posolíme, okoreníme popražíme. Rozotrieme strúčik cesnaku a s rajčiakovým pretlakom pridáme na panvicu. Udusíme všetko spolu do mäkka, pritom podlievame vývarom z mäsa alebo s čerstvým maslom a dáme na horúci tanier. Stred taniera vyplníme duseným mäsom, špagety na okrajoch taniera obsypeme strúhaným syrom.