Torty

Čokoládovo-jahodová torta :

Potrebujeme : 20dkg masla alebo margarínu

                      15 dkg hnedého cukru

                      1 vanilkový cukor

                      4 vajíčka

                      30 dkg polohrubej múky

                      5 dkg kakaového prášku

                      2,5 dl mlieka

                      1,5 lyžičky kypriaceho prášku

                      Štipka soli

 

K plnke :       50 dkg jahôd

                      3 dl smotany na šľahanie

                      1 stužovač šľahačky

                      1 vanilínový cukor

                      2 lyžice práškového cukru

                      3 lyžice ríbezľového džemu

 

Príprava :

1.Margarín s cukrom a vanilínového cukru vymiešajte do peny , potom do masy zapracujte aj vajíčka a štipku soli.

2.Prilejte mlieko , potom ju spracujte s múkou rozmiešanou s práškom do pečiva.

3.Vylejte masu do maslom vymastenej formy a v predhriatej rúre- na malom ohni- ju pečte po skúšku ihlou.

4.Keď korpus vychladol , prerežte no napoly a spodný plát natrite ríbezľovým džemom.

5.Smotanu so stužovačom , vanilínovým a práškovým cukrom vyšľahajte na tuhú šľahačku.

6.Do polovice šľahačky pridajte na kúsky nakrájane jahody a natrite ju na lekvárový korpus.

7.Celé zakryte druhou časťou korpusu a tortu pokryte ostatnou šľahačkou.

8.Vložte zákusok na dve hodiny do chladničky.

9.Pred podávaním ozdobte vrch torty nakrájanými jahodami , alebo celými jahodami.

 

 

 

Čokoládová bábovka

Potrebujeme : 1 vajíčko

                      25 dkg cukru

                      7 dkg margarínu

                      3 dl mlieka

                      Šťava a strúhaná kôra ½ citróna

                      4 lyžice kakaového prášku

                      1 kypriaci prášok

                      25 dkg hladkej múky

 

K čokoládovej poleve : 15 dkg kryštálového cukru

                                    3 lyžice vody

                                    3 lyžice kakaového prášku

                                    3 dkg masla

 

 

Príprava :

1.Dobre vymiešaj vajíčka s cukrom , roztopeným margarínom a mliekom .

2.Pridajte šťavu a strúhanú kôru s ½ citróna , potom postupne primiešavajte zamiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva.

3.Masu vylejte do vymazanej , múkou vysypanej bábovkovej formy a v predhriatej rúre ju na strednom ohni peč po skúške ihlou.

4.Ešte teplú upečenú bábovku vyklopte na dosku.

5.Vrch môžete posypať práškovým cukrom , alebo ho môžete natrieť marhuľovým džemom a posypať kakaovým práškom.

6.Ďalšov možnosťou je čokoládová poleva , ktorú môžete obohatiť nahrubo nasekanými orechmi.

 

Príprava čokoládovej polevy :

1.Z cukru a vody uvarte sirup.

2.Primiešajte kakaový prášok a ešte raz nechajte zovrieť.

3.Stiahnite masu z ohňa , primiešajte maslo a hneď vylejte polevu na bábovku.

4.Čokoládovú polevu môžete zhotoviť aj z roztopených 20 dkg čokolády na varenie vymiešanej s 1 dl oleja.

 

 

 

Ovocná jogurtová torta

Potrebujeme : 2 vajíčka

                      8 dkg cukru

                      2 lyžice teplej vody

                      10 dkg hladkej múky

                      10 dkg mletých orechov

 

    Ku krému : 2 balíčky želatíny v prášku

                      8 dl jogurtu

                      10 dkg medu

                      2 dl smotany na šľahanie

                      Strúhaná kôra a šťava s ½ citróna

                      1 pohár zaváraných čerešní

                      1 pohár zaváraných marhúľ

 

 

Príprava :

1.Vymiešajte do peny žĺtky s 2 lyžicami teplej vody a 6 dkg cukru , potom pridajte múku zmiešanú s orechmi a nakoniec aj tuhý sneh s bielkov , vyšľahaný z ostatkov cukru.

2.Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie , vylejte do nej cesto a v rúre ho pečte 15 minút.

3.Vymiešajte jogurt s 8 dkg medu , strúhanou kôrou citrónu a šťavou s ½ citróna.

4.Opatrne pridajte želatínu rozpustenú v troche vody a rozpustenú smotanou.

5.Vychladnutý tortový plát jemne polejte trochou prevarenej marhuľovej šťavy s medom , natrite naň tretinu jogurtového krému.

6.Rozložte naň odkvapkané čerešne (do stredu) a marhule (po okrajoch).

7.Na vrch navrstvite ostatný krém a vrch ozdobte kúskami ovocia.

8.Aspoň na 3 hodiny vložte zákusok do chladničky.

 

 

 

Makovo-čokoládová torta

Potrebujeme : 16 dkg margarínu

                      16 dkg cukru

                      6 dkg vajíčok

                      15 dkg mletého maku

                      10 dkg čokolády na varenie

                      Pikantný lekvár (marhuľový alebo malinový)

 

     K poleve : 15 dkg cukru

                      3 lyžice vody

                      3 lyžice kakaového prášku

                      5 dkg masla

 

Príprava :

1.Margarín s cukrom a žĺtkami vymiešajte do peny .

2.Pridajte mletý mak , nastrúhanú čokoládu a tuhý sneh z bielkov.

3.Vylejte masu do vymazanej , múkou vysypanej formy a v stredne teplej rúre upečte korpus .

4.Keď vychladol , rozrežte ho na poli a jednu časť potrite lekvárom .

5.K čokoládovej poleve zvarte cukor s vodou , primiešajte kakaový prášok , nechajte raz zovrieť , potom masu stiahnite z ohňa a spolu s maslom vymiešajte do hladka.

6.Natrite polevu na vrch torty .

7.Čokoládovú polevu môžete pripraviť a z 20 dkg nasekanej čokolády na varenie , ktorú nad parou roztopíte s 1 dl oleja , ňou potom potrite tortu.

 

 

 

Jahodová torta

Potrebujeme : 1 kus svetlého piškótového korpusu

                      2 kusy kakaového piškótového korpusu

 

    Ku krému : 30 dkg čerstvých jahôd

                      Šťava s ½ citróna

                      10 dkg práškového cukru

                      1 balíček želatíny

                      5 dl smotany na šľahanie

                      1 stužovač šľahačky

                      0,5 dl vody

                      1 vanilkový cukor

 

K pomarančovej poleve : Strúhaná kôra s 1 pomaranča

                                      20 dkg cukru

                                      2,5 dl vody

                                      1 dl rumu

                                      1 vanilínový cukor

 

Príprava :

1.Ku krému najprv umyte jahody , 8-10 pekných kúskov si odložte bokom na zdobenie , ostatné nakrájajte na menšie kúsky.

2.Zmiešajte ich s práškovým cukrom a citrónovou šťavou a spolu ich zmixujte.

3.Želatínu dohladka rozmiešajte v 0,5 dl vody , na miernom ohni ju roztopte , potom nechajte ochladnúť a postupne primiešajte k jahodovej kaši.

4.Z 2,5 dl smotany vyšľahajte tuhú šľahačku a tiež opatrne primiešavajte do jahodovej kaše.

5.1 Kakaový plát vložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.

6.Polejte ho 1/3 pomarančovej polevy , ktorú ste predošle zvarili a vychladili .

7.Natrite na korpus polovicu jahodového krému.

8.Zakryte svetlým piškótovým plátom aj ten polejte 1/3 pomarančovej polevy a natrite naň druhú časť jahodového krému.

9.zakrute svetlým piškótovým plátom aj ten polejte 1/3 pomarančovej polevy a natrite naň druhú časť jahodového krému.

10. Na vrch položte kakaová plát.

11.Celútortu natrite tuhou šľahačkou z 2,5 dl smotany , vanilínového cukru a stužovača.

12.Vrch ozdobte celými , alebo na plátky nakrájanými jahodami.

13. 10-12 hodín (alebo 1 noc) nechajte tortu tuhnúť

 

 

Kokosová torta

Potrebujeme : 9 vaječných bielkov

                      13 lyžíc cukru

                      15 dkg kokosovej múčky

                      12,5 dkg polohrubej múky

 

    Ku krému : 9 žĺtkov

                      13 dkg alebo 5 lyžíc cukru

                      2 lyžičky kvalitnej mletej kávy

                      3 lyžičky kakaového prášku

                      1 balíček margarínu

 

 

K čokoládovej poleve : 15 dkg cukru

                                    3 lyžice vody

                                    3 lyžice kakaového prášku

                                    5 dkg masla

 

Príprava :

1.Bielky s cukrom vyšľahajte na tuhý sneh , pridajte 15 dkg kokosovej múčky , 12,5 dkg polohrubej múky a vo vymazanom , múkou vysypanom plechu , alebo v tortovej forme z masy upečte korpus

2.Pečte pri 100-150 stupňoch , cesto je hotové , keď bude vrch ružový.

3.Ku krému nad parou uvar dohusta žĺtky c cukrom.

4.Keď vychladli , pridajte 2 lyžice kvalitnej mletej kávy , 3 lyžičky kakaového prášku a 1 margarín.

5.Vymiešajte krém a natrite ho na cesto.

6.Vložte zákusok do chladničky.

7.Keď dobre vychladol , stuhol , vrch potrite čokoládovou polevou .

8.K čokoládovej poleve zvarte cukor s vodou , primiešajte kakaový prášok , nechajte raz zovrieť , potom masu stiahnite z ohňa a spolu s maslom vymiešajte do hladka .

9.Natrite polevu na vrch torty.

 

 

Tvarohová torta v srnčom chrbte

Potrebujeme : 25 dkg tvarohu

                      15 dkg cukru

                      10 dkg margarínu

                      6 dl mlieka

                      3 balíčky vanilínového cukru

                      3 lyžice želatíny

                     

 

Príprava :

 

1.Tvaroh s cukrom , 2 dl mlieka s vanilínovým cukrom a s margarínom vymixujte do peny.

2.V 4 dl mlieka rozmiešajte želatínu a varte ju dovtedy , kým sa začnú tvoriť perličky (nesmie zovrieť!).

3.Trochu ju vychlaďte a zmiešajte ju s vymixovaným tvarohovým krémom.

4.Formu srnčieho chrbta vysteľte potravinárskou fóliou , vylejte do nej tvarohovú zmes , posypte malými kúskami ovocia (maliny , jahody , višne , marhule , banány atď.) a nechajte dôkladne vychladnúť.

5.Stuhnutý zákusok vyklop na podlhovastý podnos , odstráň fóliu a pozdĺž rebier ho nakrájaj.

6.Vrch ozdob kúskami ovocia a lístkami medovky.

 

Torta ala Papita

 

Potrebujeme : 27 dkg cukru

                      27 dkg hladkej múky

                      1 dl oleja

                      1 dl teplej vody

                      4 vajíčka

                      1 kypriaci prášok

                      1 lyžica potravinárskeho škrobu

                      2 lyžice kakaového prášku

 

    Ku krému : 3 celé vajíčka

                      3 žĺtky

                      30 + 10 dkg práškového cukru

                      50 dkg masla alebo margarínu

                      3 lyžice kakaového prášku

K zdobeniu : 2 lyžice kakaového prášku

                      3 lyžice mletých orechov

                     

 

Príprava :

1.Rozmixujte cukor s žĺtkami , olejom a teplou vodou.

2.Vylejte do misy postupne pridajte múku zmiešanú s potravinárskym škrobom a práškom do pečiva , nakoniec primiešajte aj tuhý sneh vyšľahaný z bielkov.

3.Rozdeľte masu na 2 časti.

4.Jednu vylejte na vymazaný alebo papierom na pečenie vystaný plech v predhriatej rúre a upeč piškótu .

5.Do druhej časti cesta zmiešajte 2 lyžice kakaového prášku a tiež ho upečte.

6.Ku krému nad parou vymiešajte na hustý krém žĺtky a celé vajíčka s 30 dkg práškového cukru.

7.Nechajte masu vychladnúť , medzitým vymiešajte do peny maslo s 10 dkg práškového cukru a postupne ho pridávajte k vychladnutej vaječnej mase.

8.Rozdeľtekrémna dve časti,do jednej preosej 3 lyžice kakaového prášku.Z oboch krémov si odlož po 2 lyžice na vonkajšie  zdobenie torty.

9.Oba piškótové korpusy nakrájajte na asi 2 cm hrubé pásiky.

10.Jednotlivé pásy natrite krémom opačnej farby(na svetlú hnedý krém na kakaovú –žĺtky) a pokladajte ich do tortovej formy tak , že – postupujúc od kraja formy – celú vyplníte tak , že sa farby budú striedať.

11.Vrch každého radu natrite krémom – samozrejme , aj tu striedajte farby.

12.takto poskladanú tortu vložte na 1 hodinu do chladničky , potom ju vyklopte na podnos.

13.Boky natrite tmavým , vrch svetlým krémom.

14.Boky posypte mletými orechmi , na vrch preosejte kakaový prášok.