Koláče

Rýchla bábovka

Potrebujeme : 4 lyžice hladkej múky

                       0,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku

                       4 lyžice práškového cukru

                        1 vajce

                        2 lyžice Granka                                                    

                        3 lyžice oleja

                        3 lyžice mlieka

 

Príprava :1. práškový cukor , kypriaci prášok , Granko ,hladkú múku spolu vymiešame v hrnčeku.

2.Potom pridáme vajce.

3.Pomaly pridávame mlieko, olej a dobre premiešame.

4.Dáme do mikrovlnky na cca 3,5 minúty.

5. Vyčkajte než to začne stúpať  cca 6-7 cm nad okraj hrnčeka.

6.Potom vyklopte z hrnčeka a pochutnajte si .

7.Odporúčam pridať na vrch aj šľahačku.

 

 

 

 

Medovníky ako ich máme radi                                         

 

Potrebujeme : 400 dkg hladkej múky

                        300 dkg práškového cukru

                        2 vajcia

                        1,5 dcl oleja

                        1 prášok do pečiva

                        4 lyžice džemu

                        1 lyžica škoricového cukru

                        ½ l mlieka

                        2 lyžice kakaa

                        1 lyžička sódy bikarbóny

 

Príprava : 1. Všetky suroviny zmiešame a dobre rozmixujeme mixérom.

                 2.Vylejeme na olejom vymastený a múkou posypaný plech a dáme      

                    Piecť.

                 3.Pečieme v trúbe cca 35-40 min.

 

 

Medovníky od Katky

 

Potrebujeme  : 30 dkg hladkej múky

                        18 dkg práškového cukru

                        1 kávová lyžička sódy bikarbóny

 

                      2 kávové lyžičky perníkového korenie

                      2 vajcia

                      2 polievkové lyžice teplého medu                                        

                     

 

Príprava : 1.Zmiešame a necháme stáť aspoň 24 hodín v chlade (aj  mesiac)

               2.Po uplynulej dobe cesto vyvaľkáme a vykrajujeme  ľubovoľné tvary

               3.Ak je cesto riedke primiešame múku.

               4.Pečieme v trúbe na 180 stupňov.

 

 

 

 

Prekladané zemiakové pagáče

Potrebujeme : 40 dkg hladkej múky

                      25 dkg margarínu

                      20dkg varených , prelisovaných zemiakov                                             

                      1 dl  kyslej smotany

                      3 vajíčka

                      1 kypriaci prášok

                      Trochu mlieka

                      1 lyžica soli

 

Príprava :

 1.Múku zmiešame s práškom do pečiva a dôkladne v nej rozmrvíme    margarín a rozpučené zemiaky.

2.Spolu zo soľou  , smotanou a jedným celým vajíčkom vymiesime z hmoty cesto.

3.Chvíľu ho nechajte oddychovať , potom ho vyvaľkajte na hrúbku prsta , vrch potri vajíčko vyšľahaným s mliekom a cestom poskladajte ako mužskú vreckovku (zdola hore, sprava do ľava ).

4.Túto procedúru ešte 2 – krát zopakujte s 20 - minútovými odstupmi.

5.Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku prsta , na vrchu nožom urobte mierku , potrite ostatkom vajíčka vyšľahaného s mliekom a z cesta vypichuj stredne veľké pagáče.

6.Pokiaľ ich ďalej od seba na vymastený plech a nechajte ½ hodinu stáť.

7.V stredne vyhriatej rúre ich upečte do červena.

 

 

Čokoládové guľky :

 

Potrebujeme : 20dkg čokolády na varenie

                      1,5 dl smotany na šľahanie

                      1 vanilkový cukor

                      5 dkg masla

                      Strúhaná pomarančová kôra alebo nasekané mandle

                       Kakaový prášok, mleté orechy alebo kokosová múčka

                      Vykôstkované višne

                     

 

Príprava :

1.Roztop čokoládu nad parou, pridaj smotanu a vanilkový cukor a nechajte masu zovrieť.

2.Potom ju stiahnite z ohňa a do hladka vymiešajte s maslom.

3.Vylejte ju na veľký podnos , dochuťte ju strúhanou pomarančovou kôrou alebo nasekanými mandľami.

4.Vložte podnos do chladničky , aby masa vychladla ( cca 20 minút)

5.Potom z čokoládovej masy tvaruj guľky veľkosti orecha , ak chcete môžete každú guľku naplniť jednou višňou.

6.Vyváľajte guľky podľa chuti v kakaovom prášku , mletých orechoch , alebo kokosovej múčke.

7.Odporúčam podávať v papierovom košíku (vzbudí do dojem krásnej estetickej úpravy )

 

 

Božské rezy :

Potrebujeme : 6 žĺtkov

                      26 dkg kryštálového cukru

                      10 lyžíc teplej vody

                      25 dkg hladkej múky

                      1 kypriaci prášok

                     

   Ku krému :  4 dl mlieka

                      4 lyžice hladkej múky

                      10 dkg masle alebo margarínu

                      10 dkg práškového cukru

                      15 dkg gaštanovej masy

                     

        K pene :  6 vaječných bielkov

                      25 dkg práškového cukru

                      Niekoľko kvapiek octu

 

 K zdobeniu : čokoládové omrvinky

 

 

Príprava :

1.6 žĺtkov vymiešajte s cukrom a po lyžici pridávajte teplú vodu.

2.Potom postupne pridajte aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.

3.Cesto upečte vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie.

4.Ku krému uvarte z mlieka a múky hustú kašu a nechajte ho vychladnúť.

5.Vymiešajte do peny maslo alebo margarín s práškovým cukrom , pridajte vychladenú hustú múčnu kašu , nakoniec primiešajte aj prelisovanú gaštanovú masu.

6. Krém natrite na vrch cesta.

7.Zo 6 bielkov , 25 dkg práškového cukru a niekoľkých kvapiek octu vyšľahajte nad parou tuhý sneh.

8. Navrstvite ho na gaštanový krém , posypte ho čokoládovými omrvinkami a do rúry dajte už len dosušiť.

 

 

 

 

Orechovo- vanilkové mesiačiky

 

 

Potrebujeme : 10 dkg mletých orechov

                      10 dkg masla

                      10 dkg práškového cukru

                      20 dkg hladnej múky

 

 

Príprava :

1.Dôkladne zmieste dohromady všetky suroviny a po krátkom odpočinku vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 1 cm.

2.Okrohlou formičkou vypichujte polmesiačiky a na vymastenom plechu ich upečte do svetla.

3.Ešte horúce vyobracajte vo vanilkovom práškovom cukre.

 

Kefírový ovocný koláč

 

Potrebujeme : 2 poháre kefíru

                      3 vajíčka

                      3 poháre hladkej múky

                      1 pohár cukru

                      1 pohár oleja

                      1 zaváraninový ovocný kompót (7 dl)

                      1 kypriaci prášok

                      Na hrubo nasekané orechy

Príprava :     

1.Kefír v mise dôkladne rozmiešajte s vajíčkami a práškom do pečiva.

2.Potom primiešajte pohár cukru , pohár oleja a 3 poháre múky.

3.Cesto vylejte do dôkladne vymazaného plechu.

4.Vrch posypte na malé kúsky nakrájaním ovocím a nahrubo nasekanými orechmi.

5.Vložte ho do horúcej rúry , 5 minút pečte na vysokom stupni , potom dopekajte na ohni po skúšku ihlou.

6.Podávajte nakrájané na kocky , posypané práškovým cukrom.

 

 

Turecký koláč

Potrebujeme : 4 vajíčka

                      20 + 20 dkg práškového cukru

                      30 dkg hladkej múky

                      15 dkg masti alebo margarínu

                      2 dkg droždia

                      2 – 3 lyžice marhuľového lekváru

                      Asi 1,5 dl mlieka

 

Príprava :

1.Zmiešajte 2 lyžice mlieka s 1 lyžicou cukru a nechajte v ňom nabehnúť droždie.

2.Masť ale margarín vymiešajte  do peny s 20 dkg práškového cukru , pridajte žĺtky , nabehnuté droždie , nakoniec aj múku a toľko vlažného mlieka , aby vzniklo dobre tvarované cesto.

3.Na pomúčenej doske ho vyvaľkaj na veľkosť plech a na vymastenom plechu ho nechajte 1 hodinu oddychovať.

4.Potom cesto natrite marhuľovým džemom , rozotrite naň tuhú sneh vyšľahaný zo 4 bielkov a 20 dkg práškového cukru a upečte zákusok v stredne vyhriatej rúre

 

Katkine rezy

Potrebujeme : 50dkg hladkej múky

                      15 dkg masti

                      15 dkg cukru

                      1 kypriaci prášok

                      3 žĺtky

                      Štipka soli

                      1 pohár kyslej smotany

                      Voda

 

    Ku krému :      1 rozmrvený korpus

                      3 dl vanilkového mlieka

                      20dkg margarínu

                      3 lyžice marhuľového džemu

                      3 lyžice kakaového prášku

                      15 dkg práškového cukru

                      1 balíček kokosovej múčky

                      3 cl rumu

                     

K bielkovej pene : 3 bielka

                             15 dkg cukru

                             5-10 dkg roztopenej čokolády

                            

 

Príprava :

1.0,5 kg múky zmiešajte s 1 balíčkom prášku do pečiva , pridaj ešte 15 dkg masti , 3 žĺtky , štipku soli , 1 pohár smotany ak treba , trochu vody.

2.Vymies cesto , vyvaľkaj z neho 3 pláty a po jednom ich na chrbte plechu opeč.

3.K plnke rozmrvte 1 plát a namočte ho do 3 dl vanilkového mlieka.

4.Pridajte 20 dkg margarínu , 3 lyžice marhuľového lekváru , 3 lyžice kakaového prášku ,  15 dkg cukru a 1 balíček kokosovej múčky.

5.Ak máte môžete pridať aj 3 cl rumu.

6.Celé dobre spracujete a rozdeľte na 2 časti.

7.Jednu natrite medzi 2 pláty , druhú časť na vrch druhého plátu.

8.Nad parou vyšľahajte na tuhý sneh 3 bielka s 15 dkg cukru , zarovnajte ho na vrch zákuska a polejte ho roztopenou čokoládou (prípadne môžete čokoládou zakryť aj celý povrch zákuska).

 

Rezy plameniak

Potrebujeme : 6 vajíčok

                      6 lyžíc cukru

                      2 lyžice kakaového prášku

                      4 lyžice hladkej múky

                      1 kypriaci prášok

                     

 

    Ku krému : 20 dkg margarínu

                      20 dkg práškového cukru

                      20 dkg tvarohu

                      2 vanilkové pudingové prášky

 

Príprava :

1.Zo 6 vajec upečte klasickú kakaovú piškótu : žĺtky s cukrom vymiešajte do peny.

2.Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom , nakoniec opatrne zmiešaj aj tuhý sneh s bielkov.

3.V predhriatej rúre pečte piškótu až po skúšku ihlou.

4.Z dvoch balíčkov vanilkového pudingu – podľa návodu – uvarte krém a nechajte ho vychladnúť.

5.Medzitým vmiešaj do peny margarín s práškovým cukrom.

6.Pridajte prelisovaný tvaroh , potom primiešajte aj vychladnutý puding.

7.Tento tvarohový krém natrite na piškótový plát a vložte zákusok na niekoľko hodín do chladničky.

8.Podávajte ho nakrájaný na štvorce.

 

Rožky k pivu

Potrebujeme : 1 kg hladkej múky

                      2 dl oleja

                      6,5 dl mlieka

                      7,5 dkg droždia

                      2 lyžice cukru

                      1 lyžica soli

                      15 dkg margarínu

                      1 vajíčko

                      sezamové semiačka na posypanie

 

 

Príprava :

1.Nechajte droždie nabehnúť v 1,5 dl mlieka s 1 jednou lyžicou kryštálového cukru.

2.V múke rozmiešajte 1 lyžicu soli a jednu lyžicu cukru , pridajte 2 dl oleja , pol litra mlieka a spolu s podkysnutým droždím dôkladne vymieste cesto.

3.Rozdeľte ho na 8 rovnakých častí a nechajte kysnúť.

4.Bochníky po jednom rozvaľkajte na okrúhle plátky hrúbky noža.

5.Rozrežte ich na 4 , respektíve 8 častí.

6.Do širšej časti každého výrezu dajte kúsok margarínu veľkosti orieška, zrolujte ho a vytvorte rožok.

7.Rožky pokladajte na vymastený plech , vrch potrite rozšľahaným osoleným vajíčkom a bohato posypte sezamovými jadierkami.

8. V horúcej rúre ich upečte do červene.(miesto sezamu môžete posypať aj razcou)

 

Krémové rezy :

Potrebujeme : 50dkg hladkej múky

                      10 dkg masti alebo 15 dkg margarínu

                      10 dkg práškového cukru

                      1 salajka

                      2 vajíčka

                      2,5 dl mlieka

 

    Ku krému :      30dkg kryštálového cukru

                      1l mlieka

                      6 lyžíc hladkej múky

                      2 balíčky vanilínového cukru

                      20 dkg masla

 

 

Príprava :

1.V múke rozmrvte masť alebo margarín , pridajte cukor a salajku , potom s vajíčkami a takým množstvom mlieka , aby vzniklo ľahko tvarovateľné cesto , dôkladne suroviny vymieste.

2.Rozdeľte cesto na 3 časti a na chrbtovej strana plechu pláty po jednom upečte.

3.Ku krému cukor upražte do svetlohneda , rozpustite ho v 7,5 dl mlieka.

4.V ostatných 2,5 dl mlieka rozmiešajte múku a prilejte ju ku vriacemu karamelu.

5.Za stáleho miešania krém zahustite.

6.Trochu ho nechajte vychladnúť , potom primiešajte maslo a vanilínový cukor.

7.Nakoniec krém naplňte medzi jednotlivé pláty cesta.

 

 

 

Linecké venčeky

Potrebujeme : 50dkg hladkej múky

                      20dkg masle alebo margarínu

                      20dkg práškového cukru

                      4 žĺtky

                      Strúhaná kôra a šťava s 1 citróna

                      1 lyžica sódy bikarbóny

                      Cca 1 dl mlieka

                     

 K plnke : 4 bielka

               15 dkg práškového cukru

               15 dkg mletých orechov

               1 dl rumu

               1-2 lyžice marhuľového džemu

 

Príprava :

1.Zmúky , masla , cukru , strúhanej kôry a šťavy citróna , sódy bikarbóny , mlieka a zo štyroch žĺtkov vymieste nie príliš tuhé Linecké cesto.

2.Vypichujte z neho kolieska pričom každé druhé koliesko vypichnite menším kolieskom.

3.V predhriatej rúre ich upečte do svetla.

4.Do vyšľahaných vaječných bielkov zamiešaj cukor a mleté orechy a na miernom ohni celú masu uvar.

5.Kým je ešte teplá zamiešajte do nej 1 dl rumu a 2-3 lyžice marhuľového džemu.

6.Touto plnkou spájajte dvojice koliesok ( vždy  1 plné a 1 vypichnuté koliesko).

 

 

Černoškin úsmev

Potrebujeme : 25 dkg margarínu

                      25 dkg práškového cukru

                      5 lyžíc hladkej múky

                      1 vajíčko

                      15 dkg na hrubo nasekaných orechov ale lieskových orieškov

                      10 dkg hrozienok

                      Nasekaný dulový syr

                      5 dkg kakaového prášku

                      6-7 detských piškót

                      Asi 4-5 lyžíc rumu alebo rumovej arómy

 

Príprava :

1.V mise nad parou roztop 25 dkg margarínu.

2.Za stáleho miešania opatrne pridajte celé vajíčko.

3.Pracujte opatrne , lebo ak je margarín príliš horúci , z vajíčka bude praženica.

4.Primiešajte 25 dkg cukru , 15 dkg nasekaných orechov alebo orieškov , 10 dkg hrozienok prípadne na kúsky nakrájaný dulový syr a nakoniec aj 5 dkg kakaového prášku a 5 lyžíc múky.

5.Masu varte asi 10 minút na veľmi nízkej teplote.

6.Formu srnčieho chrbta vysteľte alobalom , potom do nej vylejte tretinu masy.

7.Poklaďte na ňu piškóty poliate 4 – 5 lyžicami rumu a zakryte ostatnou masou.

8.Vložte formu do chladničky a keď masa stuhla , vyklopte ju , stiahnite z nej alobal a nakrájajte na plátky.

9.Piškóty polejte rumom v osobitnej miske , nie na mase , lebo by vám masa nestuhla.

 

 

Raffaelo

Potrebujeme : 40 dkg kokosovej múčky

                      18 dkg sušeného mlieka

                      25 dkg margarínu

                      30 dkg kryštálového cukru

                      1 dl vody

                      10 dkg pražených orieškov

 

Príprava :

1.Kokosovú múčku zmiešajte so sušeným mliekom.

2.Z cukru a vody uvar sirup , nechajte ho vychladnúť potom doň pridajte zmiešaný kokos a margarín.

3.vlož masu na hodinu do chladničky.

4.potom z masy tvarujte malé guľky , do ktorých vložíte po 1 praženom oriešku.

5.Takto naplnené guľky vyváľaj v kokosovej múčke.

6.Uskladnuj ich na chladnom mieste.