Cestoviny

Cestoviny s cuketou

Suroviny:

  • 200 g cestoviny
  • 2 ks cuketa
  • 2 strúčiky cesnak
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • rozmarín
  • 60 g syr
  • 50 g mozzarella
  • pažitka
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode bežným spôsobom. Cuketu (mladučkú ani nemusíme lúpať) rozkrojíme pozdĺžne na štvrtiny, potom ju nakrájame na tenké plátky a posmažíme ju krátko na rozohriatom masle. Pridáme k nim prelisovaný cesnak so soľou, korenie a ešte minútku smažíme (cukiny by mali zostať celistvé). Vmiešame zcedené cestoviny, nakrájanú mozzarellu na kocky a prehrejeme. Cestoviny na tanieri posypeme nastrúhaným syrom a nasekanou pažítkou.
 
 
 

Špagety po grécky

Suroviny:

  • 500 g špagety
  • soľ
  • korenie čierne mleté
  • 1 ks baklažán
  • 1 ks cuketa
  • 2 ks paprika
  • 1 ks žltá paprika
  • 250 g syr
  • olivový olej
  • 150 g rukola
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

  • Špagety uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Zeleninu podľa potreby očistíme, baklažán a cuketu nakrájame na kolieska, paradajky na pásiky. Na rozohriatom oleji najlepšie na grilovacej panvici opečieme postupne všetku zeleninu, osolíme a okoreníme. Syr nakrájame na kocky. Na taniere naservírujeme špagety, poukladáme grilovanú zeleninu, nakrájaný syr a lístky rukoly. Podľa chuti ešte pokvapkáme cesnakovým olejom a podávame.
 
 
 

Udatné špagety

Suroviny:

  • 1 balíček špagety
  • 500 g mleté mäso
  • 1 ks vajce
  • 1 hrnček strúhanka
  • 1 hrnček mlieko
  • soľ
  • korenie
  • mletá červená paprika
  • olej
  • 3 ks cibuľa
  • 1 ks žltá paprika
  • 3 ks paradajka
  • 3 PL kečup
Čas prípravy: min.

Postup receptu:

Strúhanku nasypeme do misky a nalejeme na ňu toľko mlieka, aby sa všetko do seba vsiaklo. Pridáme mleté mäso, jednu nastrúhanú cibuľu, vajíčko, soľ a korenie. Zmes rukami prepracujeme a vytvoríme krokety v tvare valčekov. guličiek či placiek. Osmažíme ich po všetkých stranách na oleji a odložíme mimo panvicu. Na zvyšnom tuku od vyprážania, usmažíme na kolieska nakrájané dve cibule, poprášime ich mletou paprikou, pridáme na kocky nakrájané papriky a paradajky. Chvíľu podusíme, potom pridáme 3 lyžice kečupu, zamiešame a ešte chvíľu dusíme. Nakoniec necháme v zmesi prehriať vopred pripravené krokety. Farebnú zmes upravíme na tanieri k uvareným špagetám.

 

 

Špagety s cukinou

Suroviny na 8 porcií:

  • 40 dkg špagety
  • 2 ks cukina
  • 4 strúčiky cesnak
  • 2 ks chilli paprička
  • parmezán
  • 1 KL maslo
  • 1 PL olivový olej
  • bazalka
 
Čas prípravy: + min.

Postup receptu:

Špagety uvaríme vo vode do mäkka. Cukiny umyjeme a nasekáme ju nadrobno aj s chilli papričkami. Maslo rozpustíme na panvici a pridáme k nemu cesnak. Chvíľu podusíme, a potom pridáme cukinu a chilli papričky. Dusíme asi 15 minú za občasného miešania. Po dodusení pridáme strúhaný parmezán. Špagety, ktoré sme uvarili podávame na tanieri poliate pripravenou zmesou. Nakoniec ešte posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvou bazalkou.

 

 

Francúzske špagety

Suroviny:

  • 300 g špagety
  • 400 g hovädzie mäso
  • 1 ks cibuľa
  • 4 PL olej
  • 80 g paradajkový pretlak
  • 1 strúčik cesnak
  • korenie čierne mleté
  • 1 KL maslo
  • 80 g tvrdý syr
  • soľ
Čas prípravy: min.
 

Postup receptu:

Do väčšieho množstva posolenej vody dáme variť špagety. Kým sa uvaria, zapeníme cibuľu na rozohriatom oleji, mäso pokrájame na tenké rezance a pridáme k cibuli. Posolíme, okoreníme popražíme. Rozotrieme strúčik cesnaku a s rajčiakovým pretlakom pridáme na panvicu. Udusíme všetko spolu do mäkka, pritom podlievame vývarom z mäsa alebo s čerstvým maslom a dáme na horúci tanier. Stred taniera vyplníme duseným mäsom, špagety na okrajoch taniera obsypeme strúhaným syrom.